Türkiye Cumhuriyeti Vatandaş Kimlik Doğrulama Sistemi turkiye.gov.tr E-Devlet sistemine artık internet bankacılığı şifreniz ile de giriş yapabilirsiniz. E devlet şifresi nasıl alınır ?
Bundan sonra internet bankacılığı kullanan kişiler postaneye gitmeden kendi bankalarının internet bankacılığı şifreleri ile e-devlet sistemine E-Devlet İnternet Bankacılığı ile Giriş bölümünden giriş yapabileceklerdir.
Şuan E-Devlet sistemine İnternet Bankacılığı ile giriş yapılabilen bankalar şunlardır.
- Denizbank
- Finansbank
- Enpara.com
- Garanti Bankası
- ING Bank
- TEB
- Yapıkredi
E-Devlet İnternet Bankacılığı ile Giriş için Alttaki Bölümden Devam Ediniz.
E-Devlet sistemine halı hazırda giriş yöntemleri ise aşağıda sıralanmıştır.
1-E-Devlet Şifresi ile PTT Şubelerinden nüfus cüzdanınızla aldığınız şifre ile giriş.
2.Mobil imza ile giriş yöntemi
3. Elektronik imzanız ile giriş yöntemi
4. Tc.Kimlik kartı ile giriş yöntemidir.
T.C. Kimlik Kartı Nedir?
T.C Kimlik Karti, yakin gelecekte kanuni olarak nüfus cüzdanin yerine geçerek, vatandaslik karti olarak kullanilacaktir. T.C Kimlik Karti, yapilan pilot uygulama kapsaminda, Bolu ilinde ikamet eden vatandaslarimiza verilmektedir. T.C. Kimlik Karti ile giris yapabilmeniz için iki yöntem bulunmaktadir.
Standart Kart Okuyucu ile giris: T.C Kimlik Karti ve PIN ile giris yapabilirsiniz. Bilgisayarinizda standart kart okuyucunun sürücüsü ve AKIS sürücüsü kurulu olmalidir.
Kart Erisim Cihazi ile giris: Sahip oldugunuz bir KEC ile www.turkiye.gov.tr’nin belirleyecegi politika ile giris yapabilirsiniz. Giris, ilk etapta Kart, PIN ve Parmak Izi üçlüsü kullanilarak yapilacaktir. Bu yöntem standart kart okuyucuya göre çok daha güvenli bir giris yöntemidir. Bilgisayarinizda KEC Sürücüsü ve OYA kurulu olmalidir.
Elektronik İmza Nedir?
Elektronik imza, elektronik ortamda bulunan bir belgeye eklenerek imzalayanın kim olduğunu belirlemeye yarayan veridir. 5070 Sayılı Kanun uyarınca e-imza, ıslak imza ile eşdeğerdedir. E-imza sertifikası dağıtmaya yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından dağıtılan sertifikalar kullanılarak imzalama işlemi yapılır.
Elektronik imzanız bir akıllı kart üzerinde size ulaştırılmaktadır. İmza kartınızı standart bir akıllı kart okuyucusuna takarak sisteme giriş yapılabilmektedir.
Elektronik Nasıl Alınır?
Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır. Bu firmaların listesi ve diğer bilgilere www.tk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Elektronik imzanızı çalıştırabilmeniz için öncelikle kart sürücü yazılımını kurmanız gerekmektedir. Bu yazılım elektronik imza ile beraber gönderilen CD veya diğer medyalar içerisinde bulunabilir veya e-imzanızı aldığınız firmanın internet sitesinden edinilebilir.
Bilgisayarınıza kurulan program ile elektronik sertifikanıza giriş gerçekleştirebiliyorsanız sertifikanız kullanıma hazırdır.
Mobil İmza Kullanımı
Cep telefonu ve GSM SIM kart kullanılarak 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve ilgili yasal mevzuata uygun olarak ıslak imza niteliğinde güvenli bir biçimde elektronik imza işlemi yapılmasına imkân sağlayan uygulamadır.
e-Devlet Kapısında mobil imza kullanımı için e-Devlet Kapısınca herhangi bir ücret talep edilmezken, GSM operatörleri tarafından bir ücretlendirme mevcuttur. Mobil İmza ücretlendirmesi hakkında Turkcell veya Aveadan bilgi edinebilirsiniz.
Mobil İmza Nasıl Alınır?
Mobil elektronik imza GSM işletmecileri tarafından sunulan bir hizmettir. Mobil imza aboneliği üç aşamadan oluşur. Ön başvuru, Başvuru ve Aktivasyon. Bu hizmeti sunan Turkcell ya da Aveaya başvurarak ayrıntılı bilgi alabilir ve başvuru yaparak bir mobil imza edinebilirsiniz.
Bundan önceki yazımız olan 2015 KYK Burs ve Öğrenim Kredisi Başvuruları Başladı başlıklı yazımızda 2015 KYK Burs ve Öğrenim kredi başvuruları hakkında bilgiler yer almaktadır.