Android telefonlarına, cihazlarına custom rom atılması veya root yapıldıktan sonra yanlışlıkla ya da güncelleme sonrası bazı uygulamaların silinmesi, cihazınıza trojen veya virüs bulaşması, uygulama güncellemeleri ile gelen hatalar, önbellek kalıntıları gibi nedenlerle android cihaz sahipleri sürekli maalesef uygulama durduruldu hataları ile karşılaşabilmektedir.

Android Durduruldu Hatasının Düzeltilmesi

Sorunun Çözülmesi İçin Uygulanacak Adımlar;

  • Ayarlar – Uygulamalar bölümünden hata veren uygulamayı bulun, veri ve önbelleğini temizleyiniz.
  • Hata veren uygulamayı kaldırıp, yeniden yükleyiniz.
  • Cihazınızı kapatıp tekrar açmayı deneyiniz.
  • Devre Dışı bırakmış olduğunuz önemli bir sistem uygulaması var ise, uygulamayı yeniden Etkinleştiriniz.
  • Son çare olarak Fabrika Ayarlarına Sıfırlama işlemi yapınız.
  • Her güncellenen uygulama sonrası eski uygulamaya ait gereksiz kalıntılardan kurtulmak ve hata  ile karşılaşmamak için uygulamanın önbelleğini temizlemeniz android durduruldu hataları ile karşılaşmanızı minimize edecektir.
  • Google play store ayarlarında otomatik güncellemeyi kapatmanız da hangi uygulamanın hataya yol açtığını bulmanızda kolaylık sağlayacaktır. Android uygulama güncellemelerini manuel olarak yapmanız sürekli olarak farklı uygulamalarda hata almanızı azaltacak olup, android severlere önerimizdir.

Android Durduruldu Hatası Başlıca Çözüm Önerileri

  • Android Durduruldu Hatası veren uygulamayı cihazınızın Ayarlar-Uygulamalar bölümünden bulup, veri ve önbelleğini temizleyiniz. Hata veren uygulama cihazınızın sistem uygulaması ise; örneğin: com.android.phone (telefon uygulaması) durduruldu, com.android.systemui (Ayarlar uygulaması) durduruldu hatası veriyorsa Ayarlar-Uygulamalar-Sistem Uygulamalarını Göster-den ilgili uygulamayı bulunuz veri ve önbelleğini temizleyiniz.
  • Son zamanlarda Google Play Marketten cihazınızda mevcut uygulamaların güncellemesini aldıysanız ve uygulama veya oyun güncellemesi sonrası uygulama durdu hatası alıyorsanız (google ve google play music güncellemesi de hataya neden olmakta) güncellenen uygulamayı Ayarlar-Uygulamalar üzerinden bulup, güncellemeyi kaldır işlemi yapınız. Bu işlemden sonra android google play market üzerinden google uygulaması ile google play music uygulamasının otomatik güncelleme çentiğini kapatmayı unutmayınız.
  • Cihazına com.android.systemui veya başka bir uygulama virüsü bulaşmış olabilir. Bu ve buna benzer virüsleri silmek için android marketten üzerinden cihazınıza virüs programı kurup, cihazınızı taratınız ve hata veren uygulamayı Ayarlar-Uygulamalar üzerinden bulup, kaldırınız. Bu işlemden sonra cihazınızı yeniden başlatınız.
  • Diğer Android Uygulama durduruldu hatası çözümü için silinen apk dosyasını yeniden cihazınıza kurmak
  • Devre Dışı bırakmış olabileceğiniz sistem uygulama varsa ilgili sistem uygulamasını etkinleştirmek.
  • Verileri temizle ile hata çözülmedi ise ilgili uygulamayı kaldırıp, yeni sürümü google play marketten cihazına yüklemek.
  • En etkili ve kesin çözüm yolu cihazınıza factory reset işlemi yapmaktır. Factory Reset yani Hard format işlemi için cihazınızda recovery modunu açtıktan sonra, wipe data-cache işlemi yaparak cihazınızı formatlayabilirsiniz. Formatlamadan önce lütfen cihazınızın yedeğini alıp, hafıza kartı veya masaüstü bilgisayarınızda saklayınız. Format sonrası tüm yedeklerinizi kaybetmemek için bu adım önemlidir.
  • Videomuzda Android Factory Reset işleminin nasıl yapılacağı anlatılmıştır. İşleme başlamadan önce Lütfen telefonunuzun yedeğini Smart Switch Mobile uygulaması veya masaüstü uygulaması ile almayı unutmayınız. Smart Switch ile alınan yedeğinizi cihazınıza format attıktan sonra yeniden yüklemek için hafıza kartına yedekleme yapınız.

İPUCU: Android Durduruldu Hatasını KESİN olarak çözmek isteyen ziyaretçilerimiz telefonlarının yedeğini buradaki konumuzu inceleyip, Smart Switch ile Yedek Alma yedek altıktan sonra videoda anlatılan işlemi yaptıkları takdirde android durduruldu hatası kesin olarak çözülecektir.

Android Durduruldu Hatasına Neden Olan Başlıca Sorunlar

Android Durduruldu Hatası almanın başka nedenlerinden bazıları ise; Google Play Services (google play hizmetleri) ve Google Play Store Apk uygulamalarının silinmesi veya güncelleme sonrası önbellekte eski android uygulamasının çalışmasını engelleyen kalıntıların kalması sonucu telefonunuzda sürekli hata almanıza neden olan sorunun çözümü için gerekli olan uygulamaları yazımızda paylaşacağım. Yapmanız gereken sitemizden ilgili uygulamayı indirip, apk dosyasını telefonunuza kurmanız ve telefonunuzu yeniden başlatmanız. Telefonunuzun açılışında karşılaşılan uygulama hatalarını bu şekilde çözebilirsiniz. Google play services uygulaması android telefonunuzun bir çok uygulaması ile entegre çalıştığı için yanlışlıkla silinmesi ya da devre dışı bırakılması android telefonunuzda işlem yaparken bir çok hata ile karşılaşmanıza neden olacaktır. Bunun için android cihazınızda herhangi bir sistem uygulamasını devre dışı bırakırken veya silerken uygulamanın telefonunuzda ne işe yaradığını öğrendikten sonra android uygulama devre dışı ya da silme işlemini gerçekleştiriniz.

Örneğin; telefonunuzda arama yaparken, arama bitirme ya da arama yanıtlama tuşuna basmak istediğinizde devamlı herhangi bir uygulamanın adı ekranınızda uyarı penceresi şeklinde uygulama durduruldu hatası çıkacak, com. ( messenger, facebook, ayarlar, gmail, hava, mesajlar, e posta, rehber, sns, google play, google play hizmetler,system iu, instagram gibi ) uygulaması yanıt vermiyor, android cihazınız bir hatayla karşılaştı gibi hatalar alacaksınız. En çok hata ile karşılaşılan apk uygulamaları yazımızda yer almaktadır.

Android Durduruldu Hatası Tabiki sadece google play services apk ile google play store uygulamaların silinmesi sonucu hata alınmamaktadır. Herhangi bir sistem dosyasını silerseniz ya da devre dışı bırakırsanız android uygulama durduruldu hatası alacaksınız. Yapmanız gereken hangi dosyayı sildiyseniz google dan aratıp, ilgili apk dosyasını indirmeniz ve telefonunuza kurmanız gerekmektedir. Devre dışı bıraktıysanız ise,

  1. Cihazınızda Ayarlar‘a gidin.
  2. Tüm uygulamaların listesini görüntülemek için hızlıca kaydırın.
  3. Devre dışı bırakılmış sistem uygulamalarını görmek için listenin alt kısmına kaydırın.
  4. Listeden, etkinleştirmek istediğiniz sistem uygulamasına dokunun.
  5. Etkinleştir‘i seçin.

Google Play Services ve Google Play Store Apk uygulamalarını aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.

Google Play Hizmetleri Apk İndir

Google Play Store Apk İndir