WBC (beyaz kan hücresi) vücudun bağışıklık sisteminin oluşturan akyuvarlardır. WBC Düşüklüğü veya WBC yüksekliğinin birçok sebebi olabilir. Beyaz Küre kemik iliğinden üretilir ve kana karışır. WBC düşüklüğü Lökopeni WBC yüksekliği ise Lökositoz olarak adlandırılır. Vücudun bakteri ve virüslerle savaşan askerleri gibidir. Vücuda giren her türlü mikroba karşı vücudu korur. Bu yüzden bir çok enfeksiyon olayında kandaki WBC ( Beyaz Küre) oranı yükselir.
Örneğin; İdrarda WBC yüksekliği idrar yolu enfeksiyonu olduğunu gösterir.
WBC (White Blood Cells-Leukocytes): Vücudun savunma ve bağışıklık hücrelerinin yani lökositlerin toplamını gösterir. Enfeksiyon hastalığı veya lupus benzeri kronik iltihabi hastalıklarda yükselir. Ayrıca lösemi ’de yükselir.
Çok düşükse lökosit yapımını bozan ciddi bir hastalık vardır. Örneğin bazı kanserlerde, kemik iliği hastalarında, AIDS’te lökosit miktarı (WBC) düşüktür.
* PNL: (Nötrofiller) Örneğin bakteriyel enfeksiyonlarda artar.
* Lymphocytes: (Lenfositler) Viral enfeksiyonlarda ve bazı kronik hastalıklarda artar. AIDS’te düşer.
* Eosinophils: (Eozinofiller). Alerjide ve parazit hastalıklarında yükselir.
LÖKOSİT (WBC) Normal değerleri : 3,6 – 10,0 µl dur.
1) İnfeksiyonlar:
Bakteriyel: tifo, paratifo, brucellozis
Virüsler: influenza, kızamık, kızamıkçık, riketsiyal hastalıklar
Protozoonlar: malarya, Kala-azar
Ağır bakteriyal infeksiyonlar
2) Hematolojik hastalıklar:
Aplastik anemi
Akut lösemi
Agranülositoz
Megaloblastik anemi
Demir eksikliği anemisi
Kemik iliği infiltrasyonu
Hipersplenizm
3) Fizik-kimyasal ajanlar ve zehirlenmeler
4) Anaflaktik şok
5) Kaşeksi
6) SLE
7) Miksödem
8) Hemodiyaliz
Beyaz kan hücresi miktarı enfeksiyonlar, kemik iliği bozuklukları ve iltihaplı hastalıklar benzeri birçok sağlık probleminin teşhisini kolaylaştırmada çok önemli bir faktördür. Bu ayrıca birçok tedavide vücudun cevap verip vermediğini anlayabilmek için kullanılır. WBC miktarı kemik iliği işlevini değerlendirirken de iyi bir kriterdir. WBC miktarı lökositlerin toplam sayısını ve farklı lökositlerin miktarını oluşturur. Farklı miktarda, her çeşit lökosidin oranı hesaplanır.
Lökositlerin normal miktarı 4,000–11,000/mm3’tür. Ortalama miktar ise 7,000/mm3’tür. Lökosit miktarı 4000’inin altındaysa, lökopeni olarak bilinen durum meydana gelir. Belki her çeşit lökosidin oranında düşüş olabilir. Örneğin, nötrofillerin sayısındaki düşüş nötropeni olarak bilinir. Eğer miktarı 11.000’den fazlaysa bu lökositoz olarak tanımlanır. Nötrofili, eozinofili, bazofili, monositoz ve lenfositoz benzeri her bir çeşit beyaz kan hücresinde çoğalma olabilir.
Her tür beyaz kan hücresinin oranı farklı lökosit miktarından elde edilebilir. Granülositlerin ve agronülositlerin normal oranı aşağıdaki gibidir:
Nötrofiller: %50–70 (2,500–7,000 mutlak miktar)
Bazofiller: %0,4–1 (40–100 mutlak miktar)
Eozinofiller: % 1–3 (100–300 mutlak miktar)
Monositler: %4–6 (200–600 mutlak miktar)
Lenfositler: % 25–35 (1,700–3,500 mutlak miktar)
Lökopeni ya da lökositoz faklı nedenlerden ya da sağlık durumlarından dolayı olabilir.
Yüksek beyaz kan hücresi miktarı ya da lökositoz, anemi, enfeksiyonlar, alerjiler, sistemik hastalıklar, romatoid artrit benzeri iltihaplı hastalıklar, yanıklardan dolayı zarar görmüş dokular, lösemi ve fiziksel ya da duygusal stresten dolayı meydana gelir.
Heparin, kortikosteroid, kinin ilaçlar ve nöbet önleyici ilaçlar da WBC’ yi yükseltebilir. Yeni doğmuş bir bebek doğduğu gün 9000 ile 30000m/mm3 aralığında yüksek beyaz kan hücresine sahiptir. İki hafta içinde, bu miktar normal yetişkin oranına düşer. Lökositoz hamilelik sırasında da çok yaygındır.
Kanda WBC Miktarının Düşük Olması
Düşük beyaz kan hücresi miktarı ya da lökopeni kemoterapi, radyoterapi, aplastik anemiden ve lupus, dalak hastalığı, karaciğer hastalıkları ve viral enfeksiyon benzeri otoimmum hastalıklardan kaynaklanabilir. Vitamin ve bakır ve çinko benzeri mineral eksiklikleri de lökopeniye yol açabilir. Lökopeni myelodisplastik sendromu benzeri bazı kemik iliği hastalıklarının sonucu olabilir. Bağışıklık sistemini baskılayan (immunosupresif) ilaçlar, bazı antibiyotikler, antitiroid ilaçlar, diyüretik (idrar söktürücü) ilaçlar ve kemoterapi ilaçları da lökopeniye sebep olabilir.
Düşük kan hücresi miktarı vücudu bakteriyel, viral ve mantarsal enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakarak, zayıf düşmüş bir bağışıklık sistemine neden olur.
WBC Miktarı Nasıl Tahlil Edilir?
Wbc (Beyaz Küre) Yüksekliği Düşüklüğü sonucuna ulaşmak için Doktor lökosit miktarını etkileyebileceğini düşündüğü bir rahatsızlıktan ya da enfeksiyondan şüphelendiğinde beyaz kan hücresi testini önerir. Beyaz kan hücresi genellikle tam kan sayımının (Hemogram–CBC) bir parçası olarak düzenlenir.
Tam kan sayımı (CBC) hücre hemoglobin oranı, alyuvar miktarı, hematokrit, toplam lökosit miktarı, farklı lökositlerin miktarı, platelet miktarı ve hücre bilimi çalışmaları ve parazitlerin varlığının saptanması için kan lekesi tespitiyle de ilişkilidir. Kan örneği kirli kandan ya da parmağa iğne batırılarak alınan kandan elde edilir. Bebeklerde, topuktan kan alma en çok tercih edilen yöntemdir.
Wbc (Beyaz Küre) Yüksekliği Düşüklüğü el metoduyla ya da otomatik hücre sayımını kullanarak yapılabilir. Lökositlerin her çeşidinin mutlak miktarları da (örneğin mutlak nötrofil miktarı, mutlak lenfosit miktarı ya da mutlak eozinofil miktarı gibi) tespit edilebilir.
Bu yüzden beyaz kan hücresi sayımı doktora hastaların herhangi bir sağlık konusundaki tahmininde ya da tespitte yol gösterir. Zamanında yapılan lökosit sayımı doğru zamanda tedavi olmanızı sağlayabilir ve hastalıkların ilerlemesine engel olabilir.
Kaynak: sagliklibirey.net
Texnologiya forumu kripto pul qazanmaq kibertəhlükəsizlik şehirler arası nakliyat evden eve nakliyat iller arası nakliyat