2016 asgari ücretin 1300 TL olması ile asgari ücretin brüt miktarının açıklanmasının ardından kamu ve özel sektörde çalışanlar için asgari geçim indirimi miktarları belli oldu.
Asgari geçim indirimi (AGİ), 16 yaşından büyük olan çalışan kişilerin asgari geçimini sağlayacak bölümünün gelirinden düşürülerek vergi dışı bırakılmasıdır. Asgari geçim indirimi uygulamasında ücret geliri elde eden çalışan aile fertlerinden her biri için ayrı ayrı, çocuklar için eşlerden yalnızca birisinin gelirine uygulananmaktadır.
[table id=14 /]
AGİ asgari geçim indirimi her yıl asgari ücrete gelen zamlar ile değişen bir değerdir.
Asgari Geçim İndirimi AGİ hesaplaması asgari ücretin yıllık brüt tutarı, işçinin medeni durumu ve çocuk sayıları dikkate alınarak belirlenir.
İşçinin kendisi için %50
Çalışmayan ve herhangi bir gelir elde etmeyen eş için %10
Çocukların her biri için ilk iki çocuk % 7,5 diğerleri için ise % 5 şeklinde hesaplanmaktadır.
Burada çocuklardan anlaşılması gereken durum ise;
·Mükellefle birlikte oturan,
·Mükellef tarafından bakılan (nafaka verilen, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle oturanlar dahil)
18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış olan çocukları ifade eder.
Asgari Geçim İndirimden Kimler Yararlanır?
1-Ücretleri gerçek usulde vergilendirilen tam mükellef gerçek kişiler (Diğer bir ifade ile ücretleri tevkif suretiyle vergilendirilen tam mükellef kişiler)
2-Tevkifata tabi tutulmamış ücret gelirlerini yıllık beyanname ile bildirenler.
3-Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesi kapsamında ücret kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde edenler (Örneğin kurumların yönetiminde görevli olanlar)