• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
TC Kimlik No ile Ssk Rapor Parası Sorgulama

TC Kimlik No ile Ssk Rapor Parası Sorgulama

Bu yazımızda TC Kimlik No ile Ssk Rapor Parası Sorgulama ve Sigortalının Hangi Hallerde Rapor Alıp, Para Alabileceği Ödenekler ve Haklarını anlatacağız.

İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklar 3 çeşit hakları vardır.

  • Geçici iş göremezlik ödeneği

1- Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmakta olan kişi işyerinde bir kaza geçirmiş ise veya işiyle alakalı olarak meslek hastalığından ötürü rapor almış ise SGK rapor parası alma hakkına sahiptir.

2- Hastalık veya herhangi bir rahatsızlığından dolayı rapor alınmış ise, çalışanın rapor tarihinden önce 90 gün ssk primi ödemiş olması şartı ile rapor parası alma hakkına sahiptir.

3- Kadın sigortalılar doğum yapması durumunda doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere doğum parası, rapor parası alma hakkına sahiptir. Çoğul hamileliklerde süre, doğumdan önce 10 hafta olmaktadır. Doğum yapan kadının rapor parası almasında da yine 90 günlük prim şartı aranmaktadır.

  • Sürekli iş göremezlik geliri

İş kazası veya meslek hastalığı halinde sigortalıya veya sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine, yapılan sürekli ödemeye sürekli iş göremezlik geliri denilmektedir.

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve özürler nedeniyle SGK kurumunca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden hastane sağlık kurullarınca meslekte kazanma gücü en az % 10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır.

Sürekli iş göremezlik geliri, sigortalının mesleğinde kazanma gücünün kaybı oranına göre hesaplanır. Sürekli tam iş göremezlikte sigortalıya, 17 nci maddeye göre hesaplanan aylık kazancının (ödenek ve gelirlere esas tutulacak günlük kazanç üzerinden yatırılan primi ifade eder)  % 70’i oranında gelir bağlanır. Sürekli kısmî iş göremezlikte sigortalıya bağlanacak gelir, tam iş göremezlik geliri gibi hesaplanarak bunun iş göremezlik derecesi oranındaki tutarı kendisine ödenir. Sigortalı, başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise gelir bağlama oranı % 100 olarak uygulanır.

Sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmesi için, kendi sigortalılığından dolayı, genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması zorunludur.

Sürekli iş göremezlik durumunun tespiti için Kurum Sağlık Kuruluna;

  • İlk işe giriş sağlık raporu,
  • İş kazası ve meslek hastalığı bildirim belgesi,
  • Olayın Kanuna göre iş kazası olup olmadığı veya sigortalının meslek hastalığına yakalandığı iş yerine ait çalışma şartlarını net olarak belirtir rapor ve tutanaklar,
  • Çalışır veya çalışamaz raporu,
  • Geçici iş göremezlik ödeneği belgesi,
  • İş kazasından sonra veya meslek hastalığının tedavisi için başvurduğu hastanelerden alınan epikrizler,
  • Sigortalının tedavisi tamamlanıp bulguları sekel halini aldıktan sonra, son durumunu gösterir sağlık kurulu raporu ve dayanağı tüm belgeler, gönderilir.

Sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmesi için sigortalının, örneği Kurumca hazırlanan tahsis talep dilekçesi ile ilgili üniteye başvurması ve dilekçesine bir adet belgelik fotoğraf eklemesi gerekir.

  •  Ölen sigortalının hak sahiplerine gelir bağlanması

İş kazası veya meslek hastalığı halinde sigortalıya veya sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine, yapılan sürekli ödeme olarak tanımlanır. İş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri almakta iken ölen sigortalının hak sahiplerine, ölüm geliri bağlanır.

  • Gelir bağlanmış olanın kız çocuklarına evlenme ödeneği

Evlenme ödeneğinden anne veya babasından kız çocuğu olarak ölüm gelir veya aylığı alan kız çocukları yararlanabilmektedir.

Bu ödeneği almak için iki şart aranmaktadır. Bunlardan birincisi, ölüm gelir veya aylığı almak, ikincisi de bu gelir veya aylığı alırken evlenmiş olmaktır. Dul kadınlar bu gelirden faydalanamazlar.

  • Ölen sigortalı için cenaze ödeneği

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri, malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya kendisi için en az 360 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olup da ölen sigortalının hak sahiplerine SGK Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden cenaze ödeneği ödenir.

Cenaze ödeneği, sırasıyla sigortalının eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir.

Cenaze ödeneği;

  • İş kazası veya meslek hastalığı sonucu,
  • Sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken,
  • Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken, ölen sigortalının ailesine verilir. Bu işlemde verilecek cenaze ödeneğinde ölüm tarihinde sigortalı olma şartı aranmaz.
  • Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşi, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana veya babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir. Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, masraflar gerçek veya tüzel kişilere ödenir.
  • Cenaze ödeneği verilebilmesi için, hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile Kuruma başvurulması gerekir. Sigortalının ölüm tarihi nüfus kütüğüne kaydedilmemişse dilekçeyle birlikte sigortalının ölüm tarihini belirten ilgili makamlarca usulüne göre düzenlenen bir belgenin Kuruma verilmesi gerekir.
  • Cenaze ödeneği, Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından onaylanan tarife üzerinden ödenir.

 

  • Tıbbi Malzeme Parası

Tıbbi malzeme parası sigortalı kişilerin ayaktan tedavi sonucu kullanması gerekli tıbbi malzemelerin rapor edilmesi sonucu SGK ya bildirilmesine müteakip sigortalının adına bankaya yatırılan parayı ifade etmektedir.

NOT: Ziraat Bankasına yatan paranızı çekmek isterseniz, unutmamanız gereken nokta sadece ayın 8 ile 14 günleri arası paranızı çekebilirsiniz. Ziraat Bankasına paranızı almaya giderken bu tarihler arası gidiniz, diğer günler giderseniz görevli ödemenizi yapmayacaktır. Eğer ki, Ziraat Bankasına ait aktif bir hesap kullanıyorsanız, paranız ilgili hesabınıza otomatik olarak aktarılmaktadır.

Güncelleme:26.06.2015

Not: Sgk E-Hizmet Sorgulama sayfasındaki bakım nedeniyle sistem kapalı olup, Sorgulamalarınızı E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. E-Devlet Şifreniz var ise eğer aşağıda yer alan linkten adınıza ait ödeme olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

 

Not : Bir önceki faydalı bilgiler konumuzda SSK Rapor Parası Nasıl Alınır ? SSK Rapor Parası Ototamik Banka Hesabı Tanımlama hakkında bilgiler yer almaktadır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Texnologiya forumu kripto pul qazanmaq kibertəhlükəsizlik şehirler arası nakliyat evden eve nakliyat iller arası nakliyat